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Commonwealth of Pennsylvania   �   Department of Environmental Protection 

DROUGHT EMERGENCY 
FREQUENTY ASKED QUESTIONS 

The following brief answers are offered as guidelines only to commonly asked questions concerning the ban on 
nonessential water uses in drought emergency areas. These answers do not take into consideration special 
circumstances and are not a legal substitute for the actual regulations. For a complete answer, consult the 
regulations at 4 Pa. Code Chapter 119.  They can be found on the DEP website (directLINK “Drought”). 

GOLF COURSES 

Can golf courses be watered? 
Tees, greens and fairways may be watered 
between the hours of 5 p.m. and 10 a.m. in 
accordance with a drought operating plan approved 
by the Commonwealth Drought Coordinator.  These 
plans limit watering to 70 percent of normal monthly 
quantities, based on metered monthly values for 
the previous five years.  Heat sensitive grasses on 
tees, greens and fairways may be syringed for a 
maximum of 15 minutes, between the hours of 10 
a.m. and 5 p.m., by means of a hand-held hose 
equipped with an automatic shutoff nozzle. 

What are heat sensitive grasses? 
Typically Poa Annua and Bent grass. These 
grasses may be syringed on fairways for short 15-
minute periods during daytime stress periods. The 
activity should be posted at the clubhouse and on 
the course so that the public is made aware that the 
syringing is permitted. 

What is syringing? 
Syringing is a short 15-minute watering during the 
heat of the day to cool and moisten grasses to keep 
them from dying, but not to prevent dormancy. 

POOLS 

Can swimming pools be filled by pumping 
water from an area stream, lake or pond 
and trucking water to the site? 

No. Common law only allows riparians (landowners 
whose property borders a stream) to withdraw 
water for reasonable use on the property so long as 
other landowners are not unreasonably harmed. 
Water may not be trucked off the land bordering the 

stream. Swimming pools may be filled from public 
water supply systems with the permission of the 
public water supplier or from a water source on the 
property where the pool is located. Most public 
water suppliers know how their local supply is 
holding up and can determine whether their system 
can afford to sell water to their own customers for 
swimming pools without jeopardizing their existing 
customers. 

Can kiddie pools be filled? 
Yes. Kiddie pools that are strictly fill and draw and 
that have no recirculation equipment are not 
considered swimming pools, as swimming and 
diving are not possible in these. When emptying 
kiddie pools, the water should be reused for 
watering bushes, shrubs or garden areas. 

MISCELLANEOUS 

Can high school and college football fields 
be watered? 
Yes.  Nonsand-based athletic fields may be 
watered between the hours of 5 p.m. and 9 a.m., 
one night per calendar week, in accordance with a 
schedule submitted in advance to the 
Commonwealth Drought Coordinator, the local law 
enforcement agency and, if applicable, the public 
water supply agency from which the water is drawn.  
Sand-based athletic fields may be watered in 
accordance with a plan approved by the 
Commonwealth Drought Coordinator.  

Is dust control on dirt tracks and the dirt 
portions of baseball infields allowed?  
Dust control on athletic fields is prohibited, unless 
necessary to protect health and safety.  On dirt 
racetracks, health and safety is clearly an issue and 
dust control will be allowed.  On baseball fields, 



 

 

health and safety is not an issue and dust control is 
not allowed. 

Is dust control on construction sites 
allowed? 
Yes. Generally, dust control is not banned in the 
Chapter 119 regulations; however, it should only be 
done at the minimum rate necessary. 

Can fountains and waterfalls for fish ponds 
be operated to aerate the water and keep 
fish alive? 
Yes, fountains and waterfalls may be operated to 
aerate fish ponds and keep aquatic life alive.  
Operation of fountains and waterfalls is prohibited if 
used only for ornamental purposes. 

Can water be used for firefighter training? 
Water from a fire hydrant may not be used for this 
purpose.  Water from tanker trucks may be used for 
this purpose; however, if the tanker trucks are filled 
from fire hydrants, then approval must first be 
obtained from the public water supply system. 

Can livestock be watered and groomed in 
preparation for showing at fairs? 
Yes. There is nothing in the Chapter 119 
regulations that bans the washing of livestock.  

Can large commercial vegetable/flower 
gardens be watered by means other than a 
hand-held hose if the produce is sold to the 
general public? 

Vegetable gardens, regardless of size or 
ownership, are used for production of food, and 
irrigation for the production of food is allowed.  
Commercial flower gardens, operated to produce 
stock for sale to the public, are considered 
nurseries, and nurseries are allowed to irrigate.  
However, irrigation should be done at the minimum 
rate necessary for plant growth. Watering should be 
done after 5:00 p.m. and before 9:00 a.m. to the 
maximum extent possible. 

Can lawns be watered if from a private 
water well that is not part of a public water 
supply system? 
No. The nonessential use restrictions prohibit the 
use of any water, regardless of source, for this 
purpose. 

Can water be used to drive pesticides into 
the ground for grub control? 
Yes, but only one time during the effective period of 
the Governor’s emergency proclamation.  

May water be used to wash sidewalks and 
patios at eating places? 
In general, sidewalks and patios should be swept 
for cleaning. However, if there is material that 
requires water for removal, then washing for 
sanitary purposes is allowed on premises of food 
vending establishments. 

Can a well be pumped to fill a pond? 
Yes, but only to the minimum extent necessary to 
maintain fish and aquatic life that may exist in the 
pond. The Chapter 119 regulations apply to the 
pond water as well as to the well water. 

NOTE: INDIVIDUAL PUBLIC WATER 
SUPPLIERS OR POLITICAL SUBDIVISIONS 
MAY APPLY STRICTER REGULATIONS BASED 
ON CURRENT LOCAL CONDITIONS. 

For More Information, contact: 

Bureau of Watershed Management 
Division of Water Use Planning 
P.O. Box 8555 
Harrisburg, PA  17105-8555 
Telephone:  717-772-4048 
FAX:  717-787-9549 
Email:  droughtinfo@state.pa.us 
 

 
 

This fact sheet and related environmental information are available electronically via Internet.  For more information,
visit us through the PA PowerPort at http://www.state.pa.us or visit DEP directly at http://www.dep.state.pa.us 
(directLINK “Drought”). 
 

www.GreenWorks.tv - A web space dedicated to helping you learn how to protect and improve the
environment.  The site features the largest collection of environmental videos available on the
Internet and is produced by the nonprofit Environmental Fund for Pennsylvania, with financial
support from the Pennsylvania Department of Environmental Protection, 877-PA-GREEN. 

Commonwealth of Pennsylvania Department of Environmental Protection 
Mark Schweiker, Governor David E. Hess, Secretary 
 An Equal Opportunity  Employer 3900-FS-DEP_ _ _ _    2/2002 

 


